THE GOSSAMER STRINGS – DUE TO THE DARKNESS

Een paar jaartjes geleden vond er in het Amerikaanse stadje Eugene in de staat Oregon een eerder toevallige ontmoeting plaats tussen twee muzikanten die hun hart allebei hadden verloren aan het ‘old time’-folkgenre. Kyle McGonegle en Liat Tova Lis besloten om samen aan een muzikaal avontuur als folkgroep te beginnen onder de naam ‘The Gossamer Strings’.

Hij speelde op gitaar en mandoline en zij op akoestische gitaar en banjo. Samen schreven ze ook liedjes die ze mooi harmonieus samen zongen. Ze trokken enthousiast op tournee door hun eigen thuisland, maar ook het traditionele folk- en bluegrass-minnende Verenigde Koninkrijk en Ierland werden aangedaan en in 2017 werd een eerste album onder de groepsnaam op de markt gebracht.

Nu is er echter al een tweede plaat van ‘The Gossamer Strings’ opgenomen en eind september internationaal uitgebracht. Titel van het uit elf nieuwe liedjes bestaande album is “Due To The Darkness”. Acht nummers werden door het duo zelf gecomponeerd en drie tracks “Going To The West”, “Sandy Boys” en slotsong “Train On The Island” zijn stokoude folktraditionals, hoewel de ‘old time’-folksound eigenlijk wel bij elk liedje werd weerhouden.

Liefhebbers van het genre zullen bij het horen van deze nummers graag vergelijkingen maken met de muziek die we kennen van o.a. ‘The Carter Family’ en ‘Mandolin Orange’, maar de harmonieuze samenzang tussen Kyle McGonegle en Liat Lis is toch wel een uniek gegeven voor de sound van ‘The Gossamer Strings’.

Qua instrumentatie bij de songs wordt het haast altijd sober en beperkt gehouden tot akoestische gitaar, mandoline en banjo. Enkel op de openingstrack “She Can’t Hear Her Heart” en bij het nummer “Try Your Hand” horen we albumproducer Billy Barnett als gastmuzikant op piano spelen. Op de video kunt u luisteren naar de tweede song op de plaat, zijnde de albumtiteltrack: “Due To The Darkness”. In elk nummer wordt er wel één of ander verhaaltje verteld, zoals het bij liedjes van folktroubadours past.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video